Var alltid ärlig mot dig själv och andra

Direktlänk till inlägg 25 oktober 2010

Sluta upp med skattemyglet !

Av Pink Ozzy - 25 oktober 2010 09:21

Detta inlägg kan missförstås eftersom jag inte riktigt kan få fram vad jag egentligen menar. Därför stryker jag hela inlägget, utan att för den skull ta bort det. Jag kan dock komplettera texten med det jag läste i morse och som bekräftar min teoris ( även om jag inte lyckats få fram den helt) . Köper du receptbelagd medicin som INTE ingår i högkostnadsskyddet måste patienten betala hela summan. Detta var ju klart sedan tidigare. MEN, nu när apoteken köpts ut gäller fri prissättning på denna typ av varor! Receptbelagda som INGÅR i högkostnadsskyddet har dock ingen fri prissättning. Detta bekräftar den teori jag har i huvudet, men inte kan få på pränt. 


Detta har pågått under årtionden och är således ingen ny företeelse. Skattemyglet. Nu menar jag inte det skattefiffel som många använder sig av genom att lägga på några mil i körsträcka när de deklarerar, eller ett litet svartjobb här och där. Nej, jag menar ett mycket större och mer avancerat skattemygel som våra makthavare har hållit på med.

Det är så här: De som röker och de som kör bil får betala en mycket hög skatt för det. Vilket i och för sig kan vara rätt, såvida skatten går direkt till rökare som blivit sjuka av rökning respektive till vägar och biloffer.  Med andra ord att dessa skatter och kostnader tar ut varann. So far so good. Men nu tror inte jag att de tar ut varann. Jag tror att detta är en mycket fin kassako för staten som, genom att ständigt höja dessa skatter, slipper höja de vanliga skatterna.

MEN, se har vi mediciner. Vi har först de som inte är receptbelagda och som vi således måste bekosta själv. Sen har vi de som går under högkostnadsskyddet och den tredje gruppen är den som bland andra sockersjuka befinner sig under. Den tredje gruppen har helt fria mediciner. Varför? Jo, man anser att detta är en livsviktig medicin för dom. Skitsnack. Visserligen är medicinen ett måste, men om de inte tar den så hamnar de i vårdapparaten och kostar så mycket mer. Dessutom finns en stark lobby för att sockersjuka ska få sitt insulin gratis.

Men varför har man i s f inte gratis medicin för till exempel astmatiker? Jag vet inte, men kan tänka mig att man krasst anser att astmatiker som  inte får sin medicin ganska snart dör och då inte kostar staten någonting. Sjuk, men sant? Jag vet som sagt inte.

Men nu är det ju också så att staten måste betala medicinerna som kostar mer än 1800:- under en 12-månaders period.  Detta innebär att man prispressar läkemedelstillverkare att ha så låga priser som möjligt. Detta innebär även att du måste betala 50 öre (!) om du väljer en tablettkarta ( blister) med 100 tabletter som kostar 81.50 istället för en med 98 tabletter som kostar 81:-.

Jag undrar vad som skulle hända om det var tvärtom? Ja, om staten hade ett högkostnadskort på cigaretter och bensin, men inget stöd för läkemedel? Vad skulle man försöka prispressa då och vad skulle belastas med enorma punktskatter? Jo, du skulle få köpa Alvedon för kanske 220:-  eller Nezeril för 550:-. Men staten skulle få in sina pengar ändå. Det är skattemygel.

 
 
gubbfan

gubbfan

25 oktober 2010 12:27

Jag förstår inte hur du resonerar.
Det är inte fråga om skattemygel, det handlar om hur man skall kunna vara solidarisk med sjuka människor. Avvägningen vad som skall subventioneras och hur mycket i så fall kan diskuteras.
Det finns ett antal mediciner som är mycket dyra.
Om inte vi andra bidrog med att hjälpa till med betalningen av dem, skulle de sjuka antagligen inte ha råd med dem. De skulle få dö.
Vi har ett grundbelopp som har ansetts skäligt att betala av den sjuke eller den sjukes föräldrar, men resten hjälper vi till med solidariskt.
Hur tror du att ett blödarsjukt barn t ex skulle få sina sprutor varannan dag. Medicin som kostar lite drygt 4000:- varannan dag. Ja, över fyrahundratusen om året!
Du skall veta att när man gör en utredning för ett sådant barn visar det sig att i hälften av fallen är det fråga om en mutation som barnet är den förste att få i den släkten.
Antagligen är det något i vår moderna miljö som ställer till det. Barnet har inte bett om att bli sjukt.
Det finns en massa andra dödliga sjukdommar som vi klarar tills dess vi hittat någon genterapi eller någon fiffig medicin som kan göra de individerna friska.
Vill du verkligen vara den som tar livet av ett barn?
Eller en vuxen?
Har vi råd att röka, använda alkohol, resa utomlands, pyssla med underlig bantningskost för att vi ätit för mycket osv så har vi förbaske mig råd att hjälpa de sjuka.
Det är inte fråga om skattemygel. Du måste skilja på olika saker.
Det är bara Skattebetalarnas Förening (skattekverulanternas förening kallad) som gnäller så egoistiskt och blandar fakta och statistik så dumt.

http://gubbfan.bloggagratis.se

Pink Ozzy

26 oktober 2010 09:32

Ja, jag märkte att jag inte lyckades få fram det som fanns i min lilla hjärna. Så jag försöker svara dig. Få se om det klarnar. Självklart förstår jag att det ska vara till de sjukas väl. Det jag bl a är emot är att sockersjuka slipper betala sin medicin helt medan t ex astmapatienter måste komma upp i högkostnadsskyddet. Vad jag också ville ha fram var att man plockar ut en massa punktskatter på de produkter som staten inte behöver köpa, utan bara vi konsumenter. Så fort staten blandas in håller man skatten på en låg nivå. Det är ju aldrig tal om punktskatter på medicin, vad jag vet.
Det jag också ville ha fram var att man inte kan räkna. Du får hela medicinen betald om man tar en förpackning om 98 tabletter till en kostnad av 81:- men får betala 50 öre när du köper en förpackning om 100 tabletter för 81:50.
MEN JAG FÖRSTÅR DIN KOMMENTAR HELT OCH FULLT, VILKET INNEBÄR ATT JAG INTE TAR BORT INLÄGGET, MEN STRYKER ÖVER DET. Jag gör det för att jag håller med dina synpunkter och inte hittar orden för vad jag egentligen ville ha fram.

 
Ingen bild

gubbfan

26 oktober 2010 12:05

Skönt att se att det är fler än jag som har svårt att få fram hur man tänker. Fast i mitt fall tänkte jag nog inte. Blev så upprörd av att du verkade ha gått på skattegnällfällan. Så jag får be om ursäkt.
Det finns ju ingen, säger ingen skatt som går till något speciellt ändamål. Allt är tänkt att gå in i en stor skattekista och blandas där. Sedan tar man ur den pengabingen till det som behövs.
Det är bl a därför alla skattekunniga utanför Sverige gapflabbade åt die dumme schwede när man ändrade på fastighetsbeskattningen. När man har en sådan utmärkt skattebas som fastigheter.
Problemet med mediciner och liknande är ju tvåfaldigt. Dels är det frågan om vad som skall subventioneras och med hur mycket, dels är det fråga om den här, enligt min mening, vansinniga apoteksförändringen. Privata företag skall gå med vinst. Så stor som möjligt. Samhällsägd verksamhet behöver inte gå med vinst. Vi har den tillsammans av andra skäl än vinsten.
Men jag tror att det har gått religiösa troll i debatten, när man till varje pris skall privatisera.

Sedan angående din kommentar på min blogg.
Du har gjort det bra.
En underbar känsla att slippa stå med mössan i hand hos banken.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pink Ozzy - Fredag 29 mars 09:21

Läste just en artikel i Aftonbladet.se som var otroligt intressant. Tycker du inte det tycker du inte som jag. Men jag gillar när vanligt folk har ett mål och når dit. Det kan vara många tårar innan man kommer dit, men de gör det. Jag skiter i hur my...

Av Pink Ozzy - Fredag 29 mars 08:48

Nu har rödhaken kommit. Det gör han varje år. Den stannar på vår tomt kring komposten i fem till sju dagar och flyger sedan bort. Sen kommer han tillbaka i höst och gör likadant. Jag har alltid förundrats över att det bara är en, hur han hittar til...

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 14:37

Dogge Doggelito hande tydligen sex när han var ca 7-8 och tjejen 15 år. Det berättade han i nåt forum och direkt kommer PK-maffian. Lasse Holm har t ex brutit med Dogge så han får inte vara med i Dobido i sommar. Då ska jag vara jävlig tillbaka och i...

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 09:49

Köper du påskmat eller lever du som vanligt? Själv har vi det nästan som vanligt. Långfredagen äter vi bara Jansson och ägg. Lördag är vi bjudna på påskmat/födelsedag. Söndag och måndag tar vi lite påskmat, men inga mängder. Det var roligare ned ...

Av Pink Ozzy - Torsdag 28 mars 09:31

Såg på Rapport igår hur många kvinnor som dödas av sina män. Jag blir så förbannad och samtidigt sorgsen. Ofta är kvinnorna dessutom gravida. Jag fattar inte hur dessa män tänker, om de ens tänker.  Jag tycker nog att straffen bör göras om. Samtidi...

Presentation


Den här bloggen består av en salig blandning av humor och allvar.
GLÖM INTE ATT SKRIV I MIN GÄSTBOK, TACK!
Dina kommentarer kan också bidra till nya uppslag.

Omröstning

Gillar du vintern?
 Nej, jag hatar skiten
 Ja, jag älskar vinter och snö
 Ja, om det finns lite snö
 Ja, om det finns mycket snö
 Jag åker till värmen över vintern
 Jag är glad att vi har 4 årstider

Fråga mig

6 besvarade frågor

Min gästbok

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Sök i bloggen

Kategorier


Skapa flashcards