Var alltid ärlig mot dig själv och andra

Direktlänk till inlägg 24 september 2023

Azorerna

Av Pink Ozzy - 24 september 2023 11:06

Måste passa på med lite reseinformation och då går resan till Azorerna. Informationen är inte dagsfärsk eftersom vi var där 3 gånger mellan 2000 till 2005. Jag tror dock att mycket av charmen finns kvar.
Vi var på huvudön San Miguel. Två gånger kring eller i huvudstaden Funchal och 1 gång längre österut. Men det var inte längre än att jag kunde gå till Funchal på några timmar hela tiden med havet på min vänstra sida.
Men ön är fantastiskt och vädret växlande. Nere bild havet oftast sol och uppe i bergen kan det vara ordentligt dimigt. Vi hyrde bil en av gångerna och skulle ta oss till tvillingsjöarna. Men redan en bit innan fick vi bända försiktig. De har inga vägräcken utan bara små vita fyrkanter som är ca 7x7x7 cm. M a o är det inte alltid du ser dom i dimman. Men eftersom vi vände fick vi ta en annan säkrare väg så dock var lika dimmig. Man såg väl ett 10-tal Meyer, kanske uppåt 20 ibland. Plötsligt ser jag 2 bilolyckor närma sig och bara köra om i minst 70 km/h. Jag bromsade in kraftigt så att han kunde komma om. De bosatta på ön kör som på andra öar, vildsint.
Vad ska du se på ön?
För det första, hyr bil. Väster om Funchal går huvudvägen sakta uppför. Inte så våldsamt långt från stan stannar du och det visar sig att du ska gå en stig nån minut innan du är framme. En 600 m hög klippa som går spikrakt ner till stenstrand och havet. En lite läskig utsikt, men ett måste.
Mitt på ön går en väg över till den norra sidan. Där bjuds det bl a på en vattenkrassesoppa. Mycket god och tydligen så är restaurangen känd för det. När vi var där var det dimma ute och ca 13 grader. Dörrarna stod vidöppet, så jacka och tröja stod inte i vägen. Vid vägkanten ser du t o m lagerträd i överflöd.
Smäller det raketer så bli inte förskräckt. Innan man har fest i en stad, by, gata, familj eller en bonde så ska man tala om det gör gud. Därför skjuts det. Gärna från mindre lastbilar som åker som galna runt överallt och på flaket ligger det mängder av kött och stora vinfat mm.
Varje fredag (eller om det var lördag) så är det fest i Funchal. En fäst på vänstersida för äldre och familjer och en på den östra för ungdomar. Det är gratis att komma in. Det står bord och bänkar och kommer du i tid får du/ni sittplats. Runt sittplatserna står det små stånd med allehanda godsaker. Nästan allt är hemlagad. När vi var där fanns det även ett brasilianskt stånd som gör dig en god Caiperinja. En dryck från Brasilien gjort på lime, socker, krossad is och rom. Grymt gott.
En sak till. Österut från Funchal finns den bästa fiskrestaurangen jag har varit på. Men portionerna är mycket stora så köp 2 rätter och dela på dom. Det är inte konstigt utan alla tycks göra så. Då var det mycket billigt. Har för mig att förrätt på soppa , varm fiskrätt och en stor efterrätt samt öl gick på ca 250 kr för oss båda. Men priserna har säkert gått upp där också. Enklast är att ta bussen ut. Tar väl 5-10, minuter och du glömmer det aldrig om du älskar fisk eller skaldjur.
Jag skulle kunna skriva nån timme till, men hinner inte, men hoppas att detta smakprov gör att du vill åka dit och upptäcka mer på egen hand. Har du hyrd bil så är maten i småbyarna löjligt låga och du får mycket för pengarna.
Trevlig resa!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pink Ozzy - Söndag 16 juni 09:29

Återigen har Ryssland flygit över svenskt luftrum. Återigen har dom gjort det dom inte får. Återigen skulle svenskt flyg ha skjutit ner planet. Å andra sidan gör de ju ingen skada där dom håller till nu från tid till annan, men skjuter vi ner ett par...

Av Pink Ozzy - Söndag 16 juni 09:15

Efter en stunds "riktig" sommar har den stannat upp lite. I stort sätt dagligen är det både sol och regnskurar. Tyvärr några grader för kallt bara. Men det stämmer bara delvis. Själv klarar jag mig bra med 19-22 grader, men mina växter vill gärna ha ...

Av Pink Ozzy - Lördag 15 juni 18:27

I 1 vecka har det mer eller mindre gått runt i magen. Det började med nån form av soppa första dan. Sen har det hållit på så med tre toabesök om dan utom 2 dar då jag trodde det var på bättringsvägen. Men, men, det var en blåsning. Idag hann jag knap...

Av Pink Ozzy - Lördag 15 juni 16:59

Det senaste hockey-VM var en katastrof. En massa soplag som knappt kunde åka skridskor och som åkte på storstryk av de bättre lagen.  Nu är det fotbolls-EM och det är på gränsen till att fotbollen gör samma misstag. På tok för dåliga lag har redan ...

Av Pink Ozzy - Fredag 14 juni 08:36

Elon Musk ska nu ha en årslön på 500 miljarder. Är det vettigt? Vore det inte bättre att plöja deras dom i firman eller sälja bilarna billigare? Detta är ju helt vansinne.  Hur många människor svälter idag? Hur länge skulle de få mat i munnen? Hur ...

Presentation


Den här bloggen består av en salig blandning av humor och allvar.
GLÖM INTE ATT SKRIV I MIN GÄSTBOK, TACK!
Dina kommentarer kan också bidra till nya uppslag.

Omröstning

Gillar du vintern?
 Nej, jag hatar skiten
 Ja, jag älskar vinter och snö
 Ja, om det finns lite snö
 Ja, om det finns mycket snö
 Jag åker till värmen över vintern
 Jag är glad att vi har 4 årstider

Fråga mig

6 besvarade frågor

Min gästbok

Senaste inläggen

Arkiv

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< September 2023 >>>

Sök i bloggen

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards